Vi ser at du bruker nettleseren Internet Explorer

Dette nettstedet er ikke tilpasset denne eldre nettleseren, som ikke har støtte for nyere funksjonalitet. Din opplevelse av aldringoghelse.no vil derfor bli forringet.

Vi anbefaler at du benytter en annen, moderne og oppdatert nettleser som for eksempel Google Crome, Mozilla Firefox eller Microsoft Edge.

Har du ikke mulighet til å bruke en annen nettleser kan du gå videre til våre mest besøkte sider ved hjelp av lenkene under:

Jeg forstår at min opplevelse av aldringoghelse.no ikke vil være optimal, men vil likevel fortsette å bruke Internet Explorer.

alarm rundt halsen.jpeg

Hjelpemidler til bruk i hjemmet

Demenssykdommen kan gjøre det vanskelig å utføre daglige gjøremål. Det kan for eksempel være vanskelig å bruke fjernkontroller til TV, mobiltelefon og PC, eller å huske avtaler.

Ulike former for velferdsteknologi

Velferdsteknologi er teknologiske løsninger som kan hjelpe deg med å mestre hverdagen. I tillegg kan slike løsninger være en god hjelp for ansatte i helse- og omsorgstjenesten og pårørende. Velferdsteknologi deles gjerne inn i fire områder; mestringsteknologi, trygghetsskapende teknologi, utrednings- og behandlingsteknologi og velværeteknologi. For personer med demens er det særlig to av disse områdene som er aktuelle:

Mestringsteknologi

Teknologiske løsninger for å ivareta egen helse og opprettholde selvstendighet og mestring i hverdagen. Dette kan for eksempel være en elektronisk medisindispenser som hjelper deg å holde orden på hvilke legemidler (medisiner) du skal ta til hvilken tid.

Trygghetsskapende teknologi

Teknologiske løsninger som skal hjelpe deg, og eventuelt pårørende, til å føle dere trygge. Slike hjelpemidler kan gi deg økt mulighet til selvstendighet i hverdagen. Det kan for eksempel være at du tar med deg en GPS i lomma når du går tur, slik at pårørende eller andre, for eksempel helsetjenesten, kan finne deg og hjelpe deg hvis du går deg bort.

Om du ikke ser behovet i dag – tenk fremover

Etter hvert som demenssykdommen utvikler seg, kan det bli vanskelig å lære nye ting. Selv om du i dag tenker at du ikke har bruk for de velferdsteknologiske løsningene som kommunen tilbyr deg, kan det likevel være lurt å takke ja. Da får du god tid til å lære deg hvordan de fungerer. Det kan gjøre det enklere for deg å bruke teknologien senere, også når sykdommen din blir mer alvorlig.

Kommunen kan informere deg om hva som finnes av velferdsteknologi i din kommune, og hvilke løsninger som kan være nyttige for deg.

Velferdsteknologi som kan være til god hjelp

Løsninger som kan brukes alene av personen med demens, kan være

 • elektronisk kalender
 • enkel klokke
 • enkel mobiltelefon, TV og radio
 • tilpasset fjernkontroll

Løsninger som kan brukes sammen med pårørende eller helse- og omsorgspersonell, kan være

 • lokaliseringsteknologi/GPS
 • elektronisk dørlås
 • elektronisk kalender
 • medisindispenser

Løsninger som styres av pårørende / helse- og omsorgspersonell, kan være

 • lokaliseringsteknologi/GPS
 • automatisk lysstyring
 • varmesensor og bevegelsessensor
 • døralarm

Nettsider med nyttig informasjon

hvakanhjelpe.no viser ulike hjelpemidler som kan være nyttige for personer med demens. Hjelpemidlene er et utvalg fra demonstrasjonsleiligheten Almas hus i Oslo kommune. På nettsiden kan du også få råd, tips og erfaringer som hjelp for å finne passende løsninger. På hvakanhjelpe.no finner du også en Guide om teknologi og hjelpemidler for helsepersonell som skal implementere teknologi hos hjemmeboende brukere med kognitiv svikt og demens. Gå til hvakanhjelpe.no

Hjelpemiddeldatabasen til NAV viser alle typer produkter som kan være aktuelle hjelpemidler, uavhengig av om disse kan gis via det offentlige, eller om brukeren selv må dekke utgiftene. Ved å klikke på Målgrupper og Kognisjon får man tilgang til en oversikt over hjelpemidler som kan være nyttige for personer med demens og kognitiv svikt. Gå til Hjelpemiddeldatabasen til NAV, hjelpemiddeldatabasen.no

Takk for hjelpen!
Noe gikk galt. Prøv igjen litt senere.
Sender…

Fant du det du lette etter?

0/500 tegn